Gemeente uitje Bellingwolde en Blijham

 
Op donderdag 27 oktober zijn we met een groep van 24 mensen naar Kloosterboerderij Bleyendael in Sellingen geweest. Dit was ook tevens de eerste keer dat gemeenteleden uit Blijham en Vriescheloo hiervoor waren uitgenodigd. Zes leden van Blijham hebben hier gehoor aan gegeven.

Om 14.00 uur kwamen we aan bij de boerderij. Peter Kuijer (voorheen boer in Blijham) heette ons van harte welkom met koffie/thee en een kloostermop (heerlijke kloosterlekkernij, volgens oud recept).

Daarna vertelde Peter wat over het tot stand komen van deze kloosterboerderij, de achtergrond.

Kloosterboerderij Bleyendael, Respect voor het Verleden, Vertrouwen in de Toekomst! Met respect voor de historie van Westerwolde, is de (her)bouw van deze prachtige middeleeuwse kloosterboerderij in het voorjaar van 2014 voltooid. Het verleden, heden en toekomst kwam aan bod: waar stonden de kloosterboerderijen, hoe werd er geleefd en hoe vertalen we dit naar de huidige tijd? Aansluitend op het verhaal van Peter keken we naar een film over het leven op een kloosterboerderij vroeger. Leuk detail hierbij is: alle "acteurs" in deze film, zijn boeren en burgers uit de omgeving. Daarna konden wij "strunen" op de boerderij. Kennis maken met de blaarkoppen en kopjes. Zien hoe de koeien gemolken werden door de melkmachine. Heel mooi om dit alles te zien. Daarna kon de liefhebber nog een bezoek brengen aan de kloosterwinkel.

Terug in de Refter, konden we nog even napraten onder het genot van een drankje een hapje, een kaas/worstplankje met droge worst van blaarkoppen.

Een hele geslaagde middag en mooi dat we zo samen op stap konden gaan.
De diaconieën van Blijham en Bellingwolde dragen bij aan dit uitstapje. Hiervoor onze hartelijke dank.