DAGBLAD vh NOORDEN | 16 sep 2016

Een betere klank over Bellingwolde

AHeeling De toren van de Magnuskerk in Bellingwolde krijgt een nieuwe klok. Binnenkort klinkt op zondagen weer een harmonieus gebeier.
In de toren van de Magnuskerk in Bellingwolde hangen drie klokken. Eentje heeft een afwijkende klank en wordt daarom binnenkort vervangen. Dat gebeurt in opdracht van de Protestantse Gemeente Bellingwolde. Zij is de eigenaar van de middeleeuwse kerk en de daarvan losstaande toren.

Klankkleur

In die toren hangen al meer dan drie eeuwen twee klokken. Ze werden gemaakt door klokkengieter Fremy en lieten heel lang samen hun geluid over het dorp gaan. „Enkele tientallen jaren geleden kwam er door een schenking een derde klok bij”, vertelt kerkrentmeester Arie Heeling.
Het gebeier waarmee lidmaten van de gemeente naar de kerk werden geroepen, werd daardoor nog voller. Maar het was niet langer harmonieus. „De klankkleur van die nieuwe klok is anders dan die van de twee oude”, zegt Heeling. „Op het eerste gehoor verneem je dat misschien niet, maar het is wel zo.”

Anonieme gift

Die jongste klok was nog heel lang gewoon blijven hangen en luiden als enige tijd geleden de kerk geen anonieme gift had gekregen. „De gever wilde per se dat voor het geld een nieuwe klok aangeschaft zou worden. Een klok met dezelfde klankkleur als die andere twee.”
Daarom huurde het kerkbestuur klokkengieter Simon Laudy in. Hij giet op 30 september een nieuwe klok naar voorbeeld van die twee ‘oudjes’. „Hij doet dat op de manier zoals dat vroeger ook gebeurde”, zegt Heeling. „Dus bij de kerk. Hij bouwt daar een stenen gietoven en ontsteekt die zodat het brons vloeibaar kan worden. In de avonduren wordt de klok gegoten. Iedereen kan komen kijken.”

Harmonieus

De volgende dag wordt de nieuwe klok schoongemaakt, gekeurd en naar zijn nieuwe plek in de toren gehesen. Daarna volgt een proefluiding, samen met de twee Fremy-klokken. Mensen met kennersoren moeten dan, als het goed is, weer een harmonieus gebeier over Bellingwolde gaan horen. Een geluid dat kleur gaat geven aan heel veel zondagochtenden.

16 september 2016 -  Marcel Looden