Ede Staal op Groninger Kerkorgels

CD: 't Wordt altied wel weer licht
Ede Staal op Groninger Kerkorgels

Op 26 mei jl. werd het eerste exemplaar van de CD t Wordt altied wel weer licht overhandigd aan Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De CD gaat in de verkoop voor 10,-  (in full colour 6 pagina digipack uitvoering waarin ook alle liedteksten zijn opgenomen). De volledige netto opbrengst komt ten goede aan deze SOGK. De stichting stelt zich ten doel het in stand houden van historische kerken in de provincie Groningen. Er zouden al heel wat van deze kerken verdwenen zijn als de SOGK niet zou bestaan. De betekenis van de SOGK voor het Groninger cultuurgoed is daarom van onschatbare waarde. Ik vind het een voorrecht om met deze CD aan het werk van de stichting bij te mogen dragen. Met uw aankoop ondersteunt u het werk van de SOGK.
Lied zonder woorden                                                                                                                                                            Mijn liefde voor het Groningerland gaat terug naar mijn jeugdjaren die ik in Kruisweg-Kloosterburen doorbracht. Als Rotterdams gezin streken we in de jaren vijftig in het uiterste Noorden neer. Ik kom er nog steeds graag, voel dat daar mijn wortels liggen. Mede daarom speel ik ’s zomers graag op de prachtige, historische orgels, hierin al jaren geleden gestimuleerd door mijn docent orgelimprovisatie Sietze de Vries.  Afgelopen zomer bespeelde ik diverse orgels en koos als improvisatiethema liedjes van Ede Staal. Boeiend figuur die Ede. Toen ik in Kruisweg woonde, woonde hij daar vlakbij, in Leens. Heb hem niet persoonlijk gekend maar het schept wel een band. Wie kent zijn liedjes niet? Laat de naam bij iedere noordeling  vallen en hij of zij begint zo een liedje van hem te zingen.

Als organist/cantor van een mede PKN-gemeente zou ik u willen vragen om bijgaand artikel (in de andere bijlage) op uw website en/of in uw kerkblad te plaatsen. Hierin kondig ik een CD aan die onlangs verscheen met als titel:                                                                                                            t Wordt altied wel weer licht, liedjes van Ede Staal op Groninger kerkorgels.
De netto opbrengst bij aankoop van deze CD gaat volledig naar de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze stichting is voor Groningen van onschatbare waarde: al heel wat kerken in onze provincie zouden zijn verdwenen of afgebroken als deze SOGK er niet zou zijn geweest. Daarom zou ik het zeer op prijs stellen wanneer u de informatie in de bijlage op uw website of in uw kerkblad wilt plaatsen. Met aankoop van de CD –die kost slechts 10,- kunnen uw gemeenteleden eraan bijdragen dat de SOGK haar belangrijke werk kan blijven doen. Ik vind het zelf een voorrecht belangeloos aan dit project mee te mogen werken.                                                                                                                                 Op 26 mei a.s. overhandig ik het eerste exemplaar aan de directeur van deze stichting, Peter Breukink. De CD bevat improvisaties op fraaie Groninger kerkorgels op liedjes van Ede Staal. In overleg met de naaste familie van Ede heb ik een selectie gemaakt van zijn mooiste liedjes.
De flyer kunt u daarnaast ook uitprinten en in uw kerk of elders op het prikbord hangen. Bij voorbaat mijn hartelijke dank. Ik hoop dat veel mensen van uw gemeente plezier aan de CD zullen beleven.
Via de bijlage kunnen de mensen een CD bestellen. Deelname aan een activiteit van uw kerk waarmee we een kleine orgelbespeling en verkoop van de cd kunnen combineren is daarnaast bespreekbaar.
Met vriendelijke groet,
Peter Siebesma, kerkmusicus
 ”Deze CD heeft ons aangenaam verrast en ook ontroerd. Ede had dit vast en zeker prachtig gevonden” (naaste familie Ede Staal)
Op deze CD: Mien Hogelaand, Zastoe altie bie mie blieven, As vaaier woorden, Mien toentje, t Het nog nooit zo donker west…en nog veel meer. Gespeeld en geïmproviseerd op fraaie orgels in Noord-Groningen (de orgeltuin van Europa): Uithuizen, Farmsum, Nieuwolda, Uithuizermeeden, Slochteren, Middelstum, Huizinge, Zuurdijk en Bedum. Met uw aankoop steunt u de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze heeft al heel wat historische kerken onder haar hoede genomen. Voor het Groninger cultuurgoed is de SOGK van onschatbare waarde!
PRIJS CD 10,- EURO. De netto opbrengst van de CD gaat geheel naar de SOGK. CD in full colour 6 pagina digipack (drieluik), met liedteksten, total time 52’
CD BESTELLEN?
Ga naar: www.edestaal.weebly.com