Inleiding

In Toto Pectore zingt Kamerkoor Moderato Cantabile a-capella, sacrale koormuziek uit de 16e t/m de 20e eeuw; koormuziek van componisten, die in hun composities onder meer inspiratie ontleenden aan de liturgie in de vorm van missen, motetten, gebeden en psalmen.
Credo is de Latijnse benaming van de officiŽle geloofsbelijdenis van de Rooms-katholieke kerk. Het is een onderdeel van de Eucharistie of Mis, die in het Latijn of eigen landstaal wordt gezongen, en die bestaat uit vijf of zes delen. In de muziek neemt de mis verschillende vormen aan. In een Requiemmis bijvoorbeeld wordt het Credo weggelaten, terwijl Rossini?s Petite Messe Solennelle uit veertien delen bestond.
De vorm motetten werd voor het eerst gebruikt in de Middeleeuwen, en werd later ook tijdens de Renaissance en Barok toegepast. Het motet was oorspronkelijk een meerstemmig, geestelijk a capella-koorwerk op psalm- en Bijbelteksten, maar het werd in de loop der tijd ook voor solostem, koor en orkest gecomponeerd.
Een psalm is een religieuze liedvorm, waarvan de tekst een vertaling is van de 150 psalmen uit het Bijbelboek ‘Psalmen’, en het daarvan afgeleide psalmboek, ontstaan in het begin van onze jaartelling. De oorspronkelijke melodieŽn van de psalmen zijn niet bekend, omdat men indertijd geen notenschrift kende. Door de eeuwen heen heeft ook dit Bijbelboek talloze componisten geÔnspireerd.

Concert

• Agnus Dei
N.Tchikhinashvili

Nana Tchikhinashvili - dirigente, zangeres en componiste

Nana Tchikhinashvili (1968) is geboren en getogen in Tbilisi (GeorgiŽ). Sinds 1995 woont en werkt zij in Nederland. Zij zong al vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren in GeorgiŽ. Na haar middelbare schooltijd volgde zij het muziekcollege, een verplichte opleiding in GeorgiŽ om toegelaten te worden tot het Conservatorium. Daar koos zij koordirectie als hoofdvak, met piano en zang. In 1989 werd ze toegelaten tot het Wano Sarajishvili Conservatorium in Tbilisi. Tijdens haar studie koordirectie en zang werd Nana Tchikhinashvili als ťťn van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor, en werd zij aangesteld als dirigent van ditzelfde koor. Tijdens haar werkzaamheden als zangeres en dirigent ontwikkelde zij een eigen stijl van koordirectie. In 1994 studeerde zij af in beide richtingen.

Voor meer informatie: www.nanatchikhinashvili.nl

Kamerkoor Moderato Cantabile

In november 2001 richtte dirigente Nana Tchikhinashvili het kamerkoor Moderato Cantabile op. Zij ontleende de naam ‘Moderato Cantabile’ aan een Franse, door Peter Brook geregisseerde, film met dezelfde naam. In de muziekleer betekent Moderato Cantabile 'gemiddeld snel' en 'zingend'. Aan de koorleden worden hoge eisen gesteld. Het koor staat erom bekend, dat het zich kan meten met het niveau van een professioneel kamerkoor. Alle koorleden hebben ruime zangervaring.

Voor meer informatie: www.moderatocantabile.nl