Orgelconcert op 14 september 2014

door Peter Westerbrink Programma  |   Toelichting  | 

 
PROGRAMMA
Andreas Kneller (1649-1724)
- Praeludium in G
- Nun komm , der Heiden Heiland
 
Franz Tunder (ca. 1615-1667)
- Auf meinem lieben Gott
 
Camphuysen Manuscript (ca. 1650)
- De Soete Meeremin
- Brabantse Dragonders Mars
- Moet min alles sich verzaken
- De Engelsche Fortuijn
- Hoe ongelijcken Lot
- Daphne
 
PAUZE
 
C.Ph.E.Bach (1714-1788)
- Sonate III Wq 70/2
allegro/arioso/allegro
- Aus der Tiefe rufe ich
 
Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
- Fuga in a     pro organo pleno

 Programma  |   Toelichting  | 

 

Toelichting op het concert

't Is al weer een tijd geleden dat ik in Bellingwolde was. En vanmiddag, toen ik hier inspeelde, wist ik meteen weer wat ik zo bijzonder aan het orgel vind.
Je hebt heel veel orgels die klinken goed en daar is op zich niks mis mee. Maar je hebt ook orgels die hebben iets speciaals en het leuke is van die orgels dat ze allemaal hun eigen dingetje hebben waar ze speciaal in zijn.
En wat ik hier altijd zo bewonder, afgezien van de hele mooie fluitenregisters en de aparte tongwerken, is de wind van dit orgel die zo flexibel is dat, als je kwaad wilt denken, dat je denkt: daar klopt iets niet. Want het … 't wakkelt heel mooi de wind. En dat vinden heel veel mensen niet mooi: het moet strak zijn, die wind.

Maar elk instrument, elk muziekinstrument, denkt u maar aan een blokfluit of wat dan ook, dat hele mooie golvende, dat ademende in het spel, dat heeft dit orgel in ieder geval. En daar kun je als organist mee spelen en dat is ook weer een uitdaging. Want als je het teveel doet, dan wordt het onrustig. Als je het doseert, dan wordt je rijkelijk beloond.

Ik krijg dus vanmiddag voor mijn gevoel alweer helemaal rijkelijk beloond en weet meteen weer waarom ik het heel leuk vind om hier weer te spelen.

 Programma  |   Toelichting  |