MAGNUSKERK BELLINGWOLDE

orgelconcert 27 aug 2017 - 16.00 u

Winfried Dahlke en Daria Schneiderova

Op het programma staan stukken uit de Renaissance en de Barok.

Winfried Dahlke brengt Geneefse Psalmen in composities van Samuel Mareschal, Henderick Speuy, Jan Pieterszoon Sweelinck en Anthoni van Noordt ten gehore. Als tegenhanger ook dansen uit het Susanne van Soldt-Manuscript van 1599.

Darija Schneiderova speelt koraalbewerkingen en præludes van Franz Tunder ("In dich hab ich gehoffet, Herr"), Dieterich Buxtehude (grote Toccata F-Dur) en Johann Sebastian Bach ( Präludium C-Dur, BWV 566).
Deze muziek zal op het rein gestemde "Schnitger & Freytag"-instrument heel intens overkomen. Het orgel zal veelvuldig spaarzaam geregistreerd klinken, in wisselende klank-samenstellingen.

Darija Schneiderova is geboren in St. Petersburg en kreeg vanaf haar 7e een veelomvattende opleiding aan de nuziekschool in haar vaderstad. (Hoofdvak piano, na drie jaar orgel erbij). Na vier studie-jaren aan het Muziekcollege "Rimsky Korsakov" (orgel bij Y. Semjonow) vervolgde zij haar studie aan de russische "Gnessin Muziekakademie" te Moskou bij A. Fiseisky. En vanaf 2016 aan de "Hochschule für Künste" te Bremen in de vakken: orgel, piano en klavecimbel. Nu geeft zij orgel-lessen en is organiste van de St. Marien-kerk in Loga (Leer).

Winfried Dahlke studeerde theologie in Göttingen en kerkmuziek aan de "Hochschule für Künste Bremen" bij T. Benfer, G. Berger, H. Vogel en H.-O. Ericsson (bijvak orgel). Sinds 1996 is hij cantor in Sottrum en orgeladviseur voor het gebied tussen Elbe en Weser. Vanaf 2002 is hij werkzaam in Ostfriesland in de orgelkultuur en is kerkmuziek-direkteur in de Ev.-ref. Kirche en direkteur van het Organeum in Weener. Tevens orgeladviseur voor de Ev.-luth. diocees Ostfriesland-Ems en hij is organist van de grote "reformierte Kirche" in Leer. En niet vergeten: docent aan de HfK Bremen.